Usvedčenie mladistvých nacionalistov

15.03.2004 Celý región

Objasnenie prípadu\r\nPolicajti Humenského okresu objasnili prípad trestného činu Podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd občanov pod...
Objasnenie prípadu
Policajti Humenského okresu objasnili prípad trestného činu Podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd občanov podľa §-u 261 Tr. zákona, tiež trestný čin Hanobenie národa, rasy a presvedčenia podľa §-u 198 ods. 1 písm. a Tr. zákona a trestný čin Výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva podľa §-u 202 ods. 1 Tr. zákona, ktorý sa stal v novembri roku 2003 v Humennom.

Za uvedené trestné činy bolo vyšetrovateľom ÚJKP OR PZ v Humennom vznesené obvinenie dvom mladistvým (14-ročným ) Humenčanom , Jánovi M. a Michalovi F. , ktorí napísali čiernou farbou na vstupnej bráne židovského cintorína v lokalite Hubková v Humennom hákový kríž a hanlivý nápis . Taktiež na ďalších 3 náhrobných kameňoch na tomto cintoríne nakreslili čiernou farbou hákové kríže o veľkosti 45 cm. Nápismi „ Radšej nebyť ako byť židom, Adolf Hitler, Hail Hitler a najmenej na ďalších 15 náhrobných kameňoch natreli prednú stranu tou istou syntetickou farbou, čím takto spôsobili Slovenskej židovskej obci škodu najmenej 180.000, - Sk. Za uvedené trestné činy hrozí trest odňatia slobody až na tri roky. Vzhľadom na ich vek je to polovičná sadzba výšky trestu. Prípad vyšetruje ÚJKP OR PZ Humenné.

Policajný orgán oddelenia skráteného vyšetrovania Prešov- JUH OR PZ Prešov dňa 11.3.2004 vzniesol obvinenie 31-ročnému Štefanovi K. z Krivan, okr. Sabinov z trestného činu podvodu podľa §-u 250 ods. 1/Tr. zákona. Menovaný ešte v decembri 2001 uzatvoril v Prešove prostredníctvom obchodného zástupcu firmy POHOTOVOSŤ s.r.o. Bratislava Zmluvu o úvere na sumu 10.000, - Sk. Hotovosť prevzal ale do 11.3.2004 neuhradil ani jednu splátku úveru, hoci podľa splátkového kalendára mal úver už splácať od 26.12.2001. Policajný orgán zistil, že aj pri uzatváraní zmluvy predložil nepravdivé doklady o tom, že je zamestnaný v istej Prešovskej firme, čím uviedol spoločnosť, od ktorej bral úver do omylu a svojim konaním spôsobil škodu vo výške 10.000, - Sk.
 

Vyberte región